Verzameling

Onze verzameling

Onze verzameling is iets wat is opgebouwd door jarenlang bezig te zijn met het verzamelen van (specifieke) Playmobil items. Hiervoor gaan wij al heel lang o.a. rommelmarkten, kringlopen, tweedehands winkels, beurzen en online marktplaatsen af. Dit heeft er voor gezorgd dat wij nu een relatief grote verzameling hebben bestaande uit van alles, de meest simpele standaard sets zijn in onze verzameling aanwezig maar ook wat zeldzame tot zelfs bijna unieke items zijn in onze verzameling te vinden.

Zoals op de over ons pagina vermeld verzamelen wij van alles. Gerhard verzameld alles waar Playmobil opstaat waar Justian het bij items gemaakt tot 1996, speciale promo’s en merchandise zoals catalogussen of displays laat.

Een overzicht van alle sets die wij hebben en in welke staat deze zich bevinden valt in te zien via deze externe tool. Over alle soorten sets en/of accessoires van Playmobil die wij verzamelen staat hieronder kort wat uitgelegd.

MISB sets

De hoofdfocus van Justian ligt bij het verzamelen op het verzamelen van gesloten sets in doos tot 1996. Bij gesloten doosjes horen de begrippen MISB (mint in sealed box) of NRFB (never removed from box).

Het verzamelen van MISB items is voor mij bijzonder, dit omdat je een doosje in handen krijgt wat in mijn verzamelgebied al minimaal 25 jaar onaangeraakt is. Wanneer je deze doosjes naast elkaar zet lijkt het net op een klein rek in een speelgoedwinkel. Dit bijzondere gevoel is voor mij de reden waarom ik MISB sets verzamel.

Justian Spijkerbosch

Gezien het lastig is om MISB doosjes te vinden bestaat onze verzameling niet uit heelveel van deze items, wel zijn er een aantal leuke MISB objecten in aanwezig zoals de hiernaast staande amerikaanse blister van Schaper (een amerikaans bedrijf wat een export licentie voor Playmobil had).

Geopende sets / sets zonder doos

Het verzamelen van standaard (vintage) sets in doos of zonder doos is ook iets waar wij ons mee bezig houden. Het compleet krijgen van een of meerdere catalogus jaren in originele (geopende) doos is hierin onze drijfveer. Wij komen vaak aan sets door partijen te kopen en deze weer uit te zoeken en zodoende met behulp van meerdere losse partijen tot een compleet set te komen. Onderhand hebben wij hierdoor een aardige collectie sets, wat wij weer bijhouden met tools zoals bovengenoemde van klickypedia.

Displays

Wij vinden dat displays niet te missen vallen in onze verzameling, displays zijn vaak redelijk unieke playmobil objecten en zodoende vinden wij het erg leuk om deze te verzamelen. Displays zijn er in alle maten: van figuren van 1.60m of 65cm of vierkante kartonnen met plastic omringende blokken waarin normale sets staan opgesteld. Als aanvulling hierop verzamelen wij ook originele assortimentslijsten waarin deze displays met foto en prijs stonden (deze soort catalogussen werden jaarlijks uitgegeven door Playmobil).

Promos

Playmobil brengt eens in de zoveel tijd in samenwerking met een extern bedrijf of stichting een promo uit. Dit zijn speciale setjes waarin bijvoorbeeld op het figuurtje het logo van een bedrijf staat. Wij verzamelen ook deze setjes, dit omdat dit vaak ook wat lastiger te vinden items zijn en deze goed in onze verzameling passen van promo doosjes die wij al reeds in de verzameling hadden.

Export sets

Export sets zijn sets die in het verleden zijn uitgebracht door bedrijven uit het buitenland die in samenwerking met Playmobil een exportlicentie hadden. Dit gaat om bedrijven uit bijvoorbeeld Amerika (Schaper) die toestemming hadden om Playmobil sets te produceren en uit te brengen in hun eigen land. Na een aantal jaar is dit allemaal opgepakt door Playmobil zelf, waardoor je nu in het buitenland in het algemeen geen Playmobil meer kan kopen van een andere exportlicentie. Wij hebben een aantal export sets in onze collectie die wij dus ook internationaal hebben aangeschaft op platformen zoals Ebay, of die onderdeel waren van een ruildeal met andere verzamelaars.

Zelf iets interessants?

Denk U zelf iets interessants te hebben thuis na het lezen van deze pagina en wilt u dit verkopen en/of ruilen, twijfel dan niet en neem even contact op via onze contactpagina.

Een voorbeeld van een redelijk uniek item in onze verzameling, een Playmobil XXL figuur van 1.60m.
Een amerikaanse schaper blister.
Een originele display van Playmobil. Deze kon worden opgehangen in een winkel.
Een voorbeeld van een promo set van Playmobil. Dit zijn Marten en Oopjen gemaakt door Playmobil in samenwerking met het Rijksmuseum.
Spaanse (Famobil) export setjes die wij hebben gevonden door een tip van een behulpzame verzamelaar in onze kenniskring in Portugal.
nl_NLDutch